VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

ca535271-272f-4a07-8409-19b6b2d50570

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Inhoudseditor

Top 5 redenen om te veranderen van baan in 2024

do 18 apr 2024

​Een beter salaris. Dat is voor werknemers nog altijd de belangrijkste reden om te wisselen van baan. Daarnaast kunnen het aantal werkuren, persoonlijke ontwikkeling en minder reistijd de doorslag geven. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en onderzoeksbureau Q&A Research.


De top 5 van redenen om van baan te wisselen:

  1. ​Een beter salaris (69%)
  2. Aantal werkuren (46%)
  3. Ontwikkelingskansen (30%)
  4. Aantal vrije dagen (30%)
  5. Kortere of geen reistijd (26%)

Een baan dicht bij huis wordt populairder. Minder reistijd is voor een groeiend aantal werknemers een belangrijke reden om een nieuwe baan te zoeken. Meer dan de helft van de Nederlanders (53%) zegt sinds de coronapandemie veel meer waarde te hechten aan een baan in de buurt.

Jobhoppen

Uit eerder onderzoek van UWV blijkt dat werknemers de laatste jaren vaker overstappen naar een andere werkgever. Ruim tien jaar geleden (in 2013) wisselde nog geen 3% procent van de werknemers van baan. In 2022 was dat al 20% procent. De toename van werknemers die van baan wisselen heeft onder meer te maken met het flinke aantal vacatures in Nederland. Tekort aan personeel is al jaren de nummer 1 belemmering voor bedrijven in onze sector. Omdat er meer banen beschikbaar zijn, kunnen werknemers makkelijker een baan vinden die beter bij ze past. De overstap is daardoor sneller gemaakt.

Gezond en duurzaam

​Het is goed om te weten wat werknemers belangrijk vinden. Door in te spelen op hun behoeften kun je ze gemotiveerd houden. Daardoor zullen ze minder snel vertrekken. Welke arbeidsvoorwaarden kunnen de doorslag geven? Uit ander recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat werknemers veel waarde hechten aan mentale gezondheid en duurzame arbeidsvoorwaarden. Misschien kun je hen meer ruimte bieden en helpen een goede werk-privébalans te vinden. Als werknemers zich prettig voelen, zullen ze langer in dienst blijven. Kijk hiervoor eens op de website van Vitale Hoveniers: https://www.vitalehoveniers.nl/

Bron: MKB Servicedesk​

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief